9 Ağustos 2014 Cumartesi

Staunton Satranç Takımı


Yukarıda gördüğünün Staunton Satranç Takımı. Eğer turnuvalarda oynayan bir oyuncuysanız size çok tanıdık gelmiştir. En önemli fark filin ağzının kapalı olması. İmalat esnasında sıkıntı olabilecek bir durum. Diğer ise Şahın tepesindeki haçın kaldırılmış olması. Maradona'nın Satranç Takımı başlıklı yazımızda Arapların hassasiyet göstererek oraya ay yıldız yerleştirdiklerinden bahsetmiştik ama Türkiye'de haçın sağının ve solunun kırpılması tercih ediliyor. Yine imalat açısından kolaylık sağlayan bir durum.

Aslında bu takımın yaratıcıları Nathaniel Cook ve Jaques olarak kabul ediliyor. Kimilerine göre onlardan biri veya ikisi birden bu takımları yaratmış. Peki Staunton nereden çıktı. Howard Staunton ünlü İngiliz Satranç Ustası ve belli bir dönem en iyi oyuncu kabul ediliyor. Bu tasarımla yapılan 500 satranç takımını numaralandırmış ve imzalamış. Eh üzerinde imzası da olunca takımlara Staunton Satranç takımı denmeye başlanmış. Yer ve tarih: Londra 1849. Satranç takımları için önemli bir milat.

Türkiye'deki satranç takımlarının üretimi hakkında çok bilgi sahibi değilim ama en eski staunton takımlar Gambit Satranç Merkezi ve Satranç Geliştirme Merkezi tarafından üretiliyordu. Gambit'in takımları daha ağırdı ve içinde büyük bir vida bulunurdu. Ve tabii daha pahalıydı. SGM'nin takımı daha hafifti. İçinde macun bulunurdu. Hatta onun daha ucuz olanının içinde kil, toprak vs vardı. Ve eğer satranç taşı patlarsa tatsız bir pislik oluşuverirdi. Neyse fazla tasvir etmiş olduk ama takımın fiyatı uygundu ve geniş kitlelere ulaşabilmesi için önemliydi.

Sonraki dönemlere Düşün Satranç Merkezi gerçekten güzel takımlar üretmeye başladı. Üst kalite olan bu takımlarda ağırlık merkezi öyle iyi dikkate alınmıştı ki taşlar çok zor devrilirdi. Ne olduysa DSM kapandı ve o güzel takımlar da öksüz kaldı.

Sonrasında Us Satranç Açıldı. Us Satranç kapandı ve devamında E4 Satranç Ve Şah Satranç Çıktı. Ve satrancın okullarda yayılmasıyla pek çok firma bu işe girdi. TSF de takımlar üretmekte ama benim önerim şuradaki Satranç Setleri . Yine aynı sitede geniş bir satranç kitabı arşivi var. Bahçe Satrançları ise eğitim cdleri hediyeli.

Piyasada çok ucuza takımlar var. Ama aldığınızda görüyorsunuz ki taşlar ufak ve hafif, altlıklar çirkin. Bazen taşların şekilleri Staunton'u mezarında ters çevirecek kadar berbat. Eh bu satırları okuyorsanız satranç konusunda belli bir seviyenin üzerindesiniz demektir ama yine de uyarmadan edemedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder