6 Ağustos 2014 Çarşamba

Muhittin Madralı'nın Şaşkınlığı

İstanbul Satranç Derneği için Muhittin Madralı efsane bir isimdir. 2014 yılında hayatını kaybeden Madralı eski İSD Başkanı'dır ve aynı zamanda Türkiye Birinciliği'nde de oynamış bir ustadır. Kendisi tam bir kuvvetli kahve oyuncusuydu. Kahve oyuncusu diye geçmemek lazım. Bu tabir kuvvetli pratik gücü ifade eder. Dünya Şampiyonu Lasker'in de böyle bir özelliği olduğunu söyleyelim. Lasker'in gençlik yıllarında satranç kahvelerinde parasına oynadığı oyunlar onun gerilimlere dayanma gücünü artırmıştır.

Neyse asıl kahramanımız Muhittin Madralı'ya dönelim. Madralı fedaları özellikle de kalite fedalarını seven bir oyuncuydu. Konumsal bir stile sahipti. Genelde kalite fedası ile rakibin piyon yapısını bozar ve sonra piyonları toplamaya çalışırdı. Muhittin Madralı abartısız ömrünün belki de son 40 yılını sürekli dernekte geçirmişti ve sürekli de oyun oynardı. Artık siz ne kadar kalite fedası yaptığını tahmin edin. Ben açık ara dünya rekoruna sahip olabileceğini düşünüyorum.

Madralı hikayemizde turnuvada oynamaktadır. Yine klasik kalite fedasını yapar ve oynamaya devam eder. Aradan 15 - 20 hamle geçer ki bir de bakar taş olarak öndedir. Bunu gururuna yediremeyen Madralı kaleyi bir yere patlatıverir ve taş durumu dengelenir ama yine de konumsal olarak üstündür.

Bundan sonra rakibi hiç beklenmedik bir hamle yapar. Yere eğilir ve yerdeki kaleyi alarak a1 karesine koyar. "Aa kalem yere düşmüş, koyayım bari."der! Artık Muhittin Madralı kale alttadır. Üstelik de oyunsonunda. Anında kontak atar. "Efendim, efendim" klasik lafıyla giriş yapar ve hakeme itiraz eder. Rakibinin kalesinin olduğunu bilse kale feda eder mi ki hiç. O dönemlerde turnuvalar oldukça rahat ortamda oynandığı için bu garip durum oluşmuştur.

Sonrasınds hakemin ne yaptığını kestiremiyoruz ama bizim bildiğimiz Madralı "Hadi canım, seni böyle de yenerim" diyerek oynamış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder