31 Temmuz 2014 Perşembe

Stalag 17'de Satranç Gerilimi


Stalag 2. Dünya Savaşı'nda Almanların esir askerleri tuttukları kampa verilen addır. 1953 yapımı film Amerikan paraşütçülerinin tutulduğu bu kampta geçiyor. Aslında bir Broadway oyunu olarak sergilenmesine rağmen film olarak da oldukça başarı elde etmiş. Başta yapımcılar mahkum askerlerle ilgili kim film izlemek ister ki diye reddetse de film esasen bir savaş filmi değil ama adım adım heyecanın tırmandığı bir gerilim filmi.

Kamptaki Amerikalı askerlerin bir kısmı kaçma taraftarıdır. Sefton rolündeki William Holden ise kaçma girişimlerine karşıdır. Sefton işini bilen bir mahkumdur. Kampta ufak çapta ticaret yapar, Alman gardiyanlarla arası iyidir. Öyle ki Rus kadın mahkumlarının olduğu bölüme bile rüşvetle geçebilir.

Kamptakiler tünel kazıp kaçmaya çalıştıklarında tam çıkış noktasında iki mahkumu Alman askerler beklemektedir. Bunun üzerine gözler Sefton'a döner. Ne de olsa onun Almalarla arası iyidir ve pekala bilgi sızdırmış olabilir.



Film boyunca masada hep bir satranç takımı bulunmakta. Mahkumlar sıklıkla bu takımı kullanır. Filmin önemli bir sırrı ise bu takımda gizlidir. Sefton başının iyice derde gireceğini anlayınca gerçek casusu bulmaya karar verir. Price isimli mahkumu sıkıştırır ve Pearl Harbor'un tarihini sorar. Price tarihi bilir ama saati sorulunca akşam 18:00 diye cevap verir. Bu saat Almanya için doğrudur ama bulunduğunu iddia ettiği Amerika için aslında sabah saatleridir. Price'ın foyası meydana çıkar. Ceplerini araştırınca altı oyuk bir vezir bulurlar. Gardiyanlara haber vermek için mahkumlar odayı terk ettiklerinde satranç takımına oyuk vezirle beraber bir not bırakmaktadır.  Devamında kaçmaktan yana olmayan Sefton fikrini değiştirir. Price'ın ayaklarına konserve kutu bağlayarak adeta saptırma yapar. Price cezasını bulur ve ölür Sefton ve kritik bir başka mahkum kurtulur.

Bu ilginç gerilim filmini Youtube'tan da izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder