30 Temmuz 2014 Çarşamba

Fischer - Spassky Maçının Satranç Takımı


Fischer ile Spassky'nin 1972 yılında yaptığı Dünya Şampiyonluğu Maçı "Asrın Satranç Maçı" olarak bilinir. Soğuk savaş zamanında bir yanda bireysel Amerikalıların yıldızı Robert James Fischer diğer yanda ise yıllardır Dünya Şampiyonluğunu kaptırmayan komünist Rusyanın şampiyonu Boris Spassky. Bu maç üzerine tonlarca yazı ve kitap yazılmıştır. Bunlardan bir tanesini Asrın Satranç Maçı adıyla Satranç Okulu'ndan okuyabilirsiniz.

Fischer türlü engelleri aşarak Spasky'nin karşısına gelir. İnterzonal Turnuvası'nı açık ara bitirir. Üstelik 3 sene önceki İnterzonal Turnuvasını yine önde giderken yarıda bırakmıştır. Eleme maçları başlar. Rus Taimanov'u şaşırtıcı biçimde 6-0 gibi inanılmaz skorla yener. Her türlü satranç haberini yayınlayan Rus gazeteler sonuçtan bahsetmez bile. Sonra yarı finalde Danimarkalı Bent Larsen'i de 6-0 yenince bir fenomenin ortaya çıktığı iyice anlaşılır. Finalde eski şampiyon sağlam oyunuyla bilinen Demir Petrosian bir süreliğine Fischer'i durdurur gibi olsa da farklı bir şekilde yenilmekten kurtulamaz.

Sonunda Fischer ile Spassky karşılaşır. Ve işte yukarıdaki satranç takımı kullanılacaktır. İlk oyunu Spassky kazanır. İkinci oyuna ise Fischer salondaki gürültüyü protesto ederek çıkmaz ve hükmen kaybeder. 24 oyun sürecek maça 2-0 yenilgiyle başlamak elbet kötüdür. ÜStelik daha önce Spassky Fischer'i 3 kez de yenmiştir. Buna rağmen Fischer sert bir dönüş yapar ve beşinci oyuna varıldığında skoru eşitler. Sonrası Fischer'in insiyatifindedir. Üstünlüğü Fischer alır ve maçın sonuna kadar götürerek dünya şampiyonu olur.




İşte yukarıdaki takım bu Dünya Şampiyonluğu maçında kullanılan takım 67.500 dolara bir açık artırmada satıldı. Tabii ki enflasyon var ama Fischer şampiyonluk maçını kazanınca 125 bin dolarlık toplam ödülün 5/8'i olan 78 bin doları kazanmıştı.

Aşağıda bu "Fischer Dünyaya Karşı" isimli belgeselin fragmanı var. İlginizi çekebilir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder