27 Temmuz 2014 Pazar

Atatürk'ün Satranç Takımı


Atatürk satranç oynar mıydı? Açıkçası çeşitli hatıralarda Atatürk'ün satranç oynadığına dair yazı göremedik. İsmet İnönü'nün satranca olan tutkusu bilinir ama Atatürk daha çok poker oynardı. Aslında Atatürk'ün yaşantısına bakınca da poker onun karakterine uygun gözükmekte. Savaş alanlarında ve politikada hep riskler almıştır. Savaş tarihçileri Atatürk'ü klasik kalıplara sokamaz. Normalde bir hattaki düşmanı oradan çıkartmak için üç misli kuvvetle saldırmak gerekir ama Atatürk aynı miktar güçle saldırıp düşmanı yenebilmiştir. Politik yaşantısı da öyledir; hilafeti kaldırması ve devrimleri. Üstelik o kadar kısa bir sürede...

Atatürk satranç oynasa nasıl oynardı? Satrancı iyi oynamak için epey bir emek sarf etmek ve belli kalıpları iyi öğrenmek gerekirdi. O yüzden şüphesiz Atatürk gibi bir deha onu da iyi yapardı ama yapmadı. Yukarıda Atatürk'ün takımı bulunmakta veya öyle iddia edilmekte. En azından satranççılar bu satranç takımı ile teselli bulsun. Atatürk oynamamış olsa da satranç harika bir oyun!

1 yorum:

  1. yanlışınız var,
    Atatürk 22 ağustosta düşmanı yenmek için 1 e 3 kuralını sağlayabilmek için ordunun tamamını güneye çekmiştir. 22 ağustostan 26 ağustos a kadar süren gizli yürüyüş bu kuralın tamamlanması içindir. türk ortdusu 185 bin yunanlıların 175 bin askeri vardı hemen hemen 1 e 1 ancak ordular böyle değerlendirilemez sağ kanat sol kanat merkez ve geri ortada ihtiyat olmak üzere 4 e bölünür(genelde) atatürk bütün orduyu güneye çekip yarma hareketi yapınca yukarıda bahsedilen bu 4 bölümün tam merkezine girerek her cephede 1 e 3 oranını sağlamıştır. aynı zamanda aşırı riskli olacağı için kimse bu taktiğin sorumluluğunu üstlenmemiş, bu sebeptendir ki o savaşın adı baş komutanlık meydan muharebesi olmuştur. ayrıca yunan ordusunun 130 bin kadar personeli imha edildiği içindir ki atatürk "bu alanı gazetecilere kapatın yarın haklı savaşımızda soy kırım yaptığımızı iddia etmek için delil yaparlar" diyerek alana gazetecilerin girmesi yasaklanmıştır.
    yani 1-1 saldırı yapmamıştır.

    YanıtlaSil