Bu satranç takımı ne işe yarar? Bazı alışveriş sitelerinde seyahat satrancı diye de tanıtılmakta. Sebebi taşların tahtata sokulması sonucu düşmelerinin tahtayı ters çevirmedikçe mümkün olmamasından. Oysa ki bu takımın asıl kullanım alanı kör satranç oyuncuları. FIDE satranç kurallarına göre kör satranççılar oynarken özel bir takım kullanabilirler ve handikaplarından dolayı özel takımlarındaki taşları da elleyebilirler. Taşların takıma tutturulmuş olma sebebi bu. Ayrıca siyah ve beyaz kareler ve dolayısıyla çaprazlar da karelerin basık ve yüksek olmasıyla farkettiriliyor. Yine aynı şekilde oyuncu kendi taşı ile rakip taşı karıştırmasın diye üst kısımları elle hissedilecek şekilde farklı.
Satranç sporu kör oyuncuların (Özürlü dendi, neyin özrü dendi. Engelli dendi, o da beğenilmedi. Gördüğüm kadarıyla körler kendilerine kör diye hitap ediyorlar. Körün anlamı maalesef sonradan saptırılarak ayıp birşeymiş gibi gösterilemeye başlandı) maksimum verimle mücadele edebilecekleri bir dal. Gözü gören bir oyuncu körleme oynadığında 100 ratinglik bir eksiklik yaşar. Örneğin Carlsen'e körleme oynadığında ratingin kaç olur diye sorulunca "2750" cevabını vermiştir. Bu sebepler körler satrancı da dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılmakta. Türkiye Körler Şampiyonası'na yüzün üzerinde sporcunun katılması da gerçekten sevindirici. İşte yukarıda gördüğünüz takım bu satranç tutkunlarının işini gerçekten kolaylaştıran bir satranç takımı.
Öte yandan Güneydoğu Gazisi İbrahim Dal elleri de hasar gördüğü için bu takımı bile kullanamıyor ama zihinden satranç oynayarak 2013 Türkiye Görme engelliler Şampiyonu olmayı başarmıştır.
bu takımı nerden temin edebiliriz
YanıtlaSil